Modulul Protecția sănătății și supravegherea sanitară prevede cunoaşterea aspectelor de bază în supravegherea sanitară preventivă şi curentă, controlul obiectelor industriale, agricole, obiectelor de alimentaţie publică, de învățământ inclusiv cu aplicarea investigaţiilor de laborator şi măsurărilor instrumentale la locurile de muncă. Modulul  Protecția sănătății și supravegherea sanitară este destinat asistenţilor medicului igienist și prevede aplicarea tehnologiilor educaţionale şi informaţionale moderne pentru asigurarea învăţării performante.

Anul 2020 a fost marcat de o pandemie, situație cu care lumea nu s-a mai confruntat de un secol. Cazurile de pneumonie atipică, descrise inițial în China, au marcat începutul acestei pandemii. Boala provocată de un agent cauzal nou, identificat ulterior și denumit coronavirus de tip nou (SARS-CoV-2 sau COVID-19) s-a răspândit rapid peste tot în lume. Sistemele de sănătate din toată lumea s-au confruntat cu un virus total necunoscut sub aspect de proprietăți virale, patogenie, manifestări clinice, diagnostic și tratament al bolii și a complicațiilor ei și măsuri de prevenire și control.

Organizația Mondială a Sănătății a urmărit și a analizat evoluția situației, elaborând și ajustând recomandări pentru a sprijini statele-membre să aplice măsuri comprehensive de prevenire a răspândirii infecției și de reducere a mortalității provocate de coronavirusul de tip nou. Guvernele au întreprins măsuri drastice de carantină și au închis granițele în încercarea de a ține situația sub control. Situația pandemică a evoluat însă diferit, unele țări înregistrând succese mai mari în controlul infecției, iar altele, mai mici. Acest lucru a fost determinat, probabil, de promptitudinea acțiunii guvernelor și, în special, de eficiența punerii în aplicare a măsurilor decise, de capacitățile sistemului de sănătate publică și a sistemului de sănătate în general și de comportamentul și implicarea populației.

Pe 30.01.2020, OMS a declarat epidemia cauzată de noul tip de coronavirus drept urgență de sănătate publică de interes internațional. Pe 11.03.2020, OMS a evaluat faptul că COVID-19 poate fi caracterizată drept o pandemie. La nivel global și național, se lucrează în parteneriate instituționale și intersectoriale pentru a spori gradul de pregătire și răspuns pentru atenuarea răspândirii bolii – urmărindu-se caracteristicele de răspândire a infecției și implementându-se intervențiile respective de sănătate publică.

Prevenirea bolilor transmisibile prin intermediul vaccinărilor reprezintă cea mai eficientă investiţie în sănătatea publică. Prin imunizarea sistematică a populaţiei poate fi obţinută atât o scădere substanţială a morbidităţii, mortalităţii şi invalidităţii survenită în urma bolilor infecţioase, cât şi a pierderilor economice şi sociale cauzate de aceste boli. Prin implimentarea programelor de vaccinări, aprobate şi promovate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în majoritatea covârşitoare a ţărilor se realizează programe de stat de vaccinări, la nivel global fiind obţinute remarcabile succese în prevenirea unor boli contagioase. Vaccinarea este una dintre măsurile cele mai valoroase și mai eficiente în domeniul sănătății publice și rămâne principalul instrument de prevenire primară a bolilor transmisibile.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vaccinarea previne 2-3 milioane de decese pe an și reduce costurile tratamentelor pentru anumite boli, inclusiv tratamentele antimicrobiene.

Imunizarea a fost și rămâne una dintre intervențiile prioritare ale Guvernului Republicii Moldova, iar statul garantează accesul gratuit la servicii de imunizare pentru toți cetățenii.

Competenţa lucrătorilor medicali, pusă în valoare de o bună organizare şi dotare a cabinetelor de imunizare, impune din partea asistentului medical o continuă pregătire şi perfecţionare, acumulând cunoştinţe teoretice şi practice utile în scopul garantării asistenţei de imunizare de calitate a tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.


   Competenţe profesionale  specifice cursului

-         Cunoașterea și înțelegerea cunoștințelor teoretice și metodelor epidemiologice de bază cu aplicarea medicinei bazate pe dovezi pentru asigurarea unui management adecvat în practica medicală cotidiană.

-         Cunoașterea legităţilor şi particularităţilor epidemiologice în diferite forme nosologice şi grupuri de maladii transmisibile.

-         Cunoașterea particularităților epidemiologice, specificul supravegherii epidemiologice și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale;

-         Cunoașterea metodelor şi mijloacelor de prevenire şi combatere a maladiilor infecţioase, criteriile de evaluare.

-            Cunoașterea metodelor de cercetare epidemiologică și clinică și aplicarea în practica medicală.

-         Utilizarea cunoștințelor de bază privind structura, mecanismul de dezvoltare şi manifestările morbidităţii infecţioase şi neinfecţioase.



Video


Competențe :

-         Notificarea şi raportarea cazurilor de infecţie;

-         Evaluarea riscurilor în alegerea echipamentului personal de protecţie;

-         Îmbrăcarea şi dezbrăcarea echipamentului personal de protecţie;

-         Evaluarea riscului pentru efectuarea măsurilor suplimentare de control a infecției: pentru picături, contact și aerosoli;

-         Igiena mediului spitalicesc;

-       Evaluarea riscului de expunere profesională la infecții și managementul ruscului;

-       Ghestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale;

-       Transportarea pacienților infecțioși.

Video: